![photo bart-simpson-generator_zps09piwxqn.gif]()
Det er ingen sag at finde masser af information omkring kosmetik, indholds stoffer, samt hvad der er “farligt” og “dårligt” for dig. Desværre er meget af det usandt eller farvet af afsenderen – både på nettet, i TV’et, aviser, samt i diverse butikker og klinikker. Det kan der være to grunde til; enten har afsenderen ikke sat sig ind i hver de taler om eller også så handler det om at sælge produkter og spændende TV eller artikler. Derfor har jeg samlet de mest valide kilder du kan støve op på nettet, så du kan oplyse dig selv med pålidelig viden.
I forbindelse med min kandidatafhandling undersøgte jeg bl.a. markedet for kosmetik på forbrugerfronten. Det viste sig at mange forbrugere mener de ved hvor de skal finde information om diverse ingredienser. Desværre har jeg en klar fornemmelse af at denne information ofte er upålidelig, ellers ville vi jo ikke have problemer med at forbrugerne er bange for f.eks. parabener, syntetiske ingredienser og aluminium i deodoranter. Det er netop grunden til at jeg har lavet dette indlæg – håber det kan bruges!
Miljøministeriet Miljøstyrelsen – mst.dk
Kosmetiklovgivningen hører under EU, det er her alle nye restriktioner m.m. bliver grundigt vurderet i samråd med de involverede lande. I Danmark kan vi finde al den information hos Miljøministeriet Miljøstyrelsen. Det du finder på deres hjemmeside skal altså være seneste nyt i forhold til lovgivningen og dermed pålidelig. Der er utrolig meget forskelligt og spændende læsning at finde på hjemmesiden – så tag dig god tid til at læse det.
Læs om kosmetik lovgivningen her.
Læs mere generelt om personlig pleje produkter her.
Videncenter for Allergi – videncenterforallergi.dk
Miljøstyrelsen oprettede i 2001 Videncenter for Allergi for at blive klogere på diverse kemiske stoffers sundhedseffekt, med allergi som hovedfokus. Forskningen forgår primært på Gentofte Hospital, hvor diverse ingredienser og kontaktallergi undersøges. Det er altså information omkring allergi og eksem, samt diverse ingredienser man kan finde information om på hjemmesiden. Ud over kosmetik finder man desuden information om disse emner indenfor andre kategorier så som tøj og maling. Alt hvad der står på hjemmesiden er altså baseret på forskning og derfor pålidelig.
Astma-Allergi Danmark – astma-allergi.dk
Produkter kan være deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark og dermed bærer mærket Den Blå Krans. Det betyder at der er skærpede regler for ingredienserne i et givent produkt sammenlignet med lovgivningen med hensyn til astma, allergi og eksem og dermed indeholder produktet ingredienser med mindst risiko for at få astma, allergi og/eller eksem. Astma-Allergi Danmark anbefaler selv at købe produkter med Den Blå Krans hvis man er i højrisiko for udvikling af allergi eller hvis man allerede har astma, allergi eller eksem. Selvom Astma-Allergi Danmark skal “sælge” deres certifikat så laver de ikke unødvendige restriktioner som visse andre gør. Et produkt kan sagtens kvalificere sig til at blive deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark uden at det bærer mærket.
Af information på hjemmesiden finder du naturligvis emner som astma, allergi og eksem, samt fokus på børn og gravide. Det mest interessante på hjemmesiden er dog deres såkaldte Kemilex, som er et opslagsværk, så du kan finde information om diverse ingredienser, deres egenskaber og hvorvidt det er vurderet at være allergent. På den måde kan du selv undersøge de ingredienser din kosmetik indeholder – læs hvordan du kan læse indholdsdeklarationen her.
Videnskabelige artikler – scholar.google.dk
For at finde pålidelig information omkring kosmetik, så er det naturligvis bedst at informationen ikke når at blive farvet, som det ofte gøre i TV, avisartikler, osv. Dette forsøger jeg at komme til livs ved at læse videnskabelige artikler, som er publikationer der kan findes på nettet baseret på forskning oftest af høj akademisk kvalitet. Når man søger efter artiklerne, så husk også at tjekke årstal for at sikre dig at artiklen er baseret på seneste forskning. Artiklerne er typisk på engelsk og kan være skrevet i et vanskeligt sprog. Start med at læse resuméet, det fortæller det vigtigste som står i artiklen og i mange tilfælde er det også kun dét du kan få lov at læse gratis.
Der er mange steder at finde videnskabelige artikler, f.eks. kan du søge via scholar.google.dk, statsbiblioteket.dk og sciencedirect.com, som er de søgemaskiner jeg oftest bruger til formålet.
God informationssøgning!
// Rikke